Zvýšte úroveň svojho varenia - Gorenje

Zvýšte úroveň svojho varenia

Aká cibuľa je tá správna?

Hoci nás všetkých vie cibuľa rozplakať, existujú značné rozdiely medzi jednotlivými druhmi. Jednotlivé odrody cibule sa líšia v sladkosti, ostrosti, farbe, typu a je toho ešte oveľa viac.

Sladké cibule, ako už názov sám napovedá, uvoľňujú počas rýchleho smaženia typickú sladkosť. Červená cibuľa si zachováva svoj charakter najdlhšie, keď sa podáva v surovom stave. Biele cibule sú charakteristicky chrumkavé a ostré, žlté sú všeobecne najlepšou odrodou na varenie, zatiaľ čo po šalotke siahnite, ak potrebujete variť s jemnejšou chuťou.
SLADKÁ CIBUĽANajvhodnejšia na smaženie. Používa sa pre: cibuľové krúžky, grilovanie a pečenie v rúre.
RED ONIONČERVENÁ CIBUĽAHodí sa najlepšie, ak potrebujete surovú cibuľu k jedlu. Použitie pre: šaláty, sendviče, guacamole.
BIELA CIBUĽANajostrejšia. Použitie pre: salsy, zaváraniny, cibuľové polmesiačiky napríklad do soté.
ŽLTÁ CIBUĽANajuniverzálnejšia. Využitie: vyprážanie, dusenie, do polievok a omáčok.
ŠALOTKANajmiernejšie. Využitie: omelety, jemných omáčok alebo ako ozdoba.
12345

A teraz fakty o paradajkách.

Rosso alebo Bianco? To je jedna zo základných kulinárskych otázok a odkazuje hneď na ďalšiu otázku, z akých paradajok variť a aké servírovať surové.

Paradajky dodávajú jedlu chuť, farbu i šťavnatosť. Ale aj tu je dobré poznať rozdiely medzi jednotlivými typmi paradajok a najlepšími spôsobmi, ako ich použiť. Hoci existuje mnoho odrôd paradajok, môžeme ich rozdeliť opäť do troch základných kategórií: veľká srdcová paradajky, malá cherry paradajky a šťavnatá paradajka. "Klasický" tvar paradajky je vynikajúci rovnako ako surový, tak i varený. Cherry paradajky vizuálne oživia tanier a zároveň dodajú sladkosť k pokrmu; sú ideálne pre šaláty, cestoviny a rizotá, rovnako ako doplnok k mäsu alebo do omáčok. A keď chcete, aby vaše jedlo bolo naozaj šťavnaté, s bohatou omáčkou a sladkou chuťou, je Slívova paradajka tá najlepšia voľba.
SRDCIAM PARADAJKAVeľké, mäsité, klasický guľatý tvar paradajka či tzv. Do srdiečka. Použitie: surová príloha, do šalátov, sendvičov a hamburgerov, v rúre alebo plnené.
CHERRY PARADAJKAO veľkosti jedného sústa, v trsoch, sladké. Použitie: surové, ako príloha, do šalátov či ako doplnok k cestovinám či do omáčok.
SLIVKOVÁ PARADAJKAOválneho tvaru, šťavnaté. Použitie: k príprave paradajkovej omáčky, konzervovanie a odšťavovanie.
123

Zemiaky - viac než len príloha.

Hoci zemiaky pochádzajú z Južnej Ameriky, len ťažko si bez nich predstavíme tradičný slovenský pokrm alebo dokonca modernú kuchyňu. Varené, dusené, vyprážané, pečené v rúre, do šalátov ... Existuje mnoho nápadov, ako ich pripraviť, a je určite dobré vedieť, aká odroda sa pre aký pokrm najlepšie hodí. 

Existuje široká škála odrôd zemiakov, ale to, čo robí výber jednoduchším, je ich zaradenie do troch základných kategórií: prvý druh zemiakov je pevný a voskový typ, ktorý si drží svoj tvar po celý čas varenia a nerozvarí sa. Druhý je ľahký a nadýchaný typ a tretí je považovaný za najuniverzálnejším druhom, ktorý je vhodný pre najrôznejšie pokrmy. Nižšie uvedená klasifikácia zemiakov vašu voľbu ešte viac zjednoduší.
NOVÉ ŽLTÉ ZEMIAKYPovrch s voskovým textúrou. Odrody: Anuschka, ELFE, Marabel. Použitie pre: šaláty, varenie, pečenie v rúre alebo vyprážanie.
ČERVENÉ ZEMIAKYĽahšie a najuniverzálnejšie. Odroda: Bellarosa. Používa sa pre: pečenie v rúre, sotýrovanie, vyprážanie, varenie.
STARÉ ZEMIAKYĽahké, nadýchané, žlté, dužinaté. Odroda: Russet. Použitie pre: kaša, krokety, pečenie, vyprážanie, hranolky.
SLADKÝ ZEMIAKOVZemiak ako hľuza. Využitie: varenie, pečenie v rúre, vyprážanie.
1234