Veľkonočné mandľové keksíky - Gorenje

Veľkonočné mandľové keksíky

JEDNODUCHŠIE JEDLO
12.4.2020

Zvyknete svoje deti zapájať do pečenia a varenia? Pretože dnešný recept ich určite poteší. Pripravili sme pre vás totiž veľkonočné mandľové keksíky, z ktorých si môžete povykrajovať akékoľvek tvary ale zároveň môžete zapojiť fantáziu a vymyslieť vlastný dizajn ako napríklad “zajačie zadočky” s použitím krému a lentiliek na chvostík a labky.  

Samotné keksíky sú bez mliečnej bielkoviny, takže potešia aj alergikov. Samozrejme, ak sa rozhodnete vytvoriť “zadočky”, krém ani lentilky už pre alergikov vhodné nie sú. 

Ingrediencie:

  • 300g hladkej špaldovej múky
  • 50g mandľovej múky
  • 180g ghee masla
  • 120g trstinového cukru zomletého na práškový (môže byť aj klasický práškový)
  • 2 vajcia
  • 1 vanilkový cukor (alebo vanilkový struk)
  • štipka soli


  1. Zo surovín v kuchynskom robotovi MMC1000RL vypracujeme cesto, ktoré na 2 hodiny odložíme do chladničky.
  2. Následne z neho na pomúčenej doske vyvaľkáme plát a vykrajujeme ľubovoľné veľkonočné tvary (zajačikov, mrkvičky, sliepočky, barančekov, vajíčka…). Ak chceme pripraviť “zadočky”, vykrojíme si keksíky okrúhlou formičkou a ku každému 2 malé krúžky (ak nemáte malú okrúhlu formičku, použite napríklad vrchnák z hrubej fixky). Tie potom prstom jemne natiahneme aby neboli okrúhle ale mierne oválne (na zadné labky). 
  3. Keksíky pečieme pri 170°C 14 minút. Pozor! Malé keksíky vytiahneme skôr, cca pri 7-8 min. Treba sledovať ako budú hnednúť. Alebo ich upečieme zvlášť.


Ingrediencie na polevu:

  • syrokém alebo mascarpone 
  • smotana alebo mlieko (na zriedenie)
  • práškový cukor 
  • malinový prášok (prírodné farbivo)
  • lentilky 
  • čokoláda


  1. Syrokrém si vymiešame s práškovým cukrom a so smotanou alebo mliekom podľa potreby aby sme dosiahli roztierateľnú, no zároveň nie tekutú konzistenciu (závisí aj podľa toho, koľko keksíkov si budete chcieť ozdobiť). 
  2. Krém si rozdelíme na dve polovičky a do jednej primiešame malinový prášok pre dosiahnutie ružovej farby. Pokojne zvoľte aj inú farbu, napríklad kurkuma pekne zafarbí krém na žlto alebo spirulina na zeleno. Nemusíte sa bať, ak dáte máličko, nebudete cítiť žiadnu zvláštnu príchuť. ;) 
  3. Na okrúhle keksíky, “zadočky”, dáme krém, doňho nalepíme “labky”, na tie tiež natrieme trošku krému a nalepíme lentilky – jednu ako chvostík a dve na labky. Labky potom už iba dokončíme roztopenou čokoládou. 


My vám to zjednodušíme. Vy si to zdokonalíte.

S novými sporákmi Gorenje HomeMade to bude až prekvapivo jednoduché. Pripravte si svoje obľúbené jedlo ako v tradičnej  peci na drevo alebo očarte svoju rodinu širokou škálou chutných zážitkov. 

Pozrite sa na naše inteligentné riešenia a jednoduché ovládanie, na ktoré sa môžete spoľahnúť a jedlo už len doladiť.

ODPORÚČAME