Ako vybrať rúru na pečenie

Lahodné koláče, skvelé pečené mäso, vianočné pečivo... Bez kvalitnej rúry sa v kuchyni jednoducho nezaobídete! Pri výbere sa treba dobre zorientovať v ponuke a zvoliť rúru, ktorá bude nielen všestranným pomocníkom, ale stane sa ďalším členom domácnosti. Aké kritériá teda brať pri výbere do úvahy?

1) Umiestnenie

Ako prvý bod je potrebné zvážiť, kde budete mať rúru umiestnenú. V súčasnosti sú obľúbené vstavané rúry, ktoré sú zasadené priamo do kuchynskej linky. Výhodou je jednoliaty vzhľad, ľahké čistenie, aj rôzne varianty umiestnenia. Ak nechcete vstavanú rúru alebo zrovna neobstarávate novú kuchynskú linku, potom môžete zvoliť voľne stojaci sporák, ktorý kombinuje rúru s varnou doskou. Výhodou je rýchla a jednoduchá inštalácia, ale čistenie spotrebičov je potom náročnejšie na čas kvôli medzere okolo spotrebiča a kuchyňa tiež stráca svoj jednotlivý vzhľad.

2) Veľkosť

Pri výbere zvážte nielen rozmery rúry, ktoré sú potrebné k jej umiestneniu alebo zabudovaniu, ale aj objem rúry, ktorý sa uvádza v litroch. Čím väčší objem rúry je, tým širšie možnosti rúra ponúka - vďaka väčšiemu priestoru umožňujú piecť na viacerých úrovniach naraz. Ak máte menej priestoru, zvoľte niektorú z kompaktných rúr. Ich veľkosť býva až 53 litrov, zatiaľ čo u štandardných rúrach môže byť objem až 75 litrov.

3) Zdroj energie

Rúry môžu mať dva zdroje energie - plyn alebo elektrickú energiu. Plynový ohrev funguje vďaka spodnému a vrchnému horáku, ktoré ohrievajú priestor v rúre. Druhou možnosťou je elektrický ohrev, ktorý rozširuje funkcie rúry a umožňuje ľahšiu reguláciu teploty.

V závislosti od zdroja energie a spôsobu ohrevu potom môžeme rozlišovať nasledujúce typy rúr na pečenie.

  • Plynová rúra: V plynovej rúre je teplo vedené spodným a vrchným horákom, ktoré ohrievajú priestor v rúre. Môže tak dochádzať k nerovnomernému ohrevu vzduchu. Nevýhodou plynových rúr je tiež horšia možnosť regulácie teploty.
  • Elektrická rúra s klasickým ohrevom: Jedná sa o rúru so statickým ohrevom, podobne ako u plynovej rúry je teda vzduch ohrievaný spodným a horným výhrevným telesom, ktoré sú zohrievané elektrickou energiou. Rúry s horným ohrevom umožňujú jedlo tiež grilovať.
  • Teplovzdušná (multifunkčný) rúra: Moderné rúry majú nielen vykurovacie telesá, ale využívajú aj ventilátorov, ktoré umožňujú rovnomernejšie ohrev vzduchu v rúre než rúry so statickým ohrevom. Výhodou rúr je jednoduché ovládanie a množstvo funkcií.
  • Parné rúry: Sú najzdravším spôsobom pečenia v rúre. Jedlo je ohrievané horúcou parou. Výhodou je zachovanie množstva vitamínov, minerálov a živín.

Ako vybrať parnú rúru?

Keďže varenie a pečenie v pare je najzdravším spôsobom úpravy jedla, stojí za to pozrieť sa na jednotlivé typy parných rúr vo väčšom detaile. Klasické parné rúry totiž mali jednu nevýhodu - kvôli pare mohlo jedlo ľahko navlhnúť. Parné pečenie sa tak hodilo skôr pre prípravu zeleniny a rýb, naopak nebolo vhodné pre pečivo. 

Kombinované parné rúry však teraz umožňujú vďaka špeciálnej technológii vytvárať suchú paru, ktorá je rúrou distribuovaná bez kvapiek vody. Vďaka tomu sú tieto rúry vhodné aj pre pečivo alebo napríklad na rozmrazovanie (teplo pary rovnomerne obklopuje pokrm a nevytvára horúce miesta).

U parnej rúry je tiež dobré zaujímať sa aj o ďalšie funkcie, ktoré vám uľahčia prácu. Základom by mala byť funkcia odvápnenie od vodného kameňa, praktické zaobchádzanie so zásobníkom na vodu a kvalitný ventilačný systém, ktorý bude paru distribuovať rovnomerne po celom priestore rúry.

>> Premýšľate nad kúpou parné rúry? Pozrite sa na našu ponuku.

4) Spotreba energie

Pri výbere zvážte energetickú náročnosť prevádzkovania spotrebiča - pri dlhšom pečení, ktoré môže trvať aj hodiny, je dobré mať rúru s najlepšou energetickou triedou. Rúra by určite mala spadať aspoň do energetickej triedy A, ktorá je šetrná k vašej peňaženke i životnému prostrediu.

5) Spôsob čistenia

Náročné čistenie zapečených zvyškov jedla v rúrach je záležitosťou skôr starších rúr. Moderné rúry majú rôzne inovatívne funkcie, ktoré tento proces veľmi uľahčia. Príkladom takýchto funkcií môžu byť rúry s katalýzou alebo pyrolýzou. V rúrach vybavených katalýzou sa proces čistenia automaticky spustí vždy, keď teplota v rúre dosiahne 85 °C a viac. Katalytické panely potom začnú absorbovať tuky a nečistoty v rúre.

Pyrolýza je najúčinnejším spôsobom čistenia rúry. Po spustení pyrolytického programu sú vďaka vysokej teplote, až 500 °C, spaľované všetky nečistoty, ktoré po ukončení programu jednoducho zotriete bez čistiaceho prostriedku.

Veľmi efektívnou a pritom rýchlou možnosťou, ako rúru vyčistiť, je špeciálny program AquaClean. Stačí naliať pol litra vody do pekáča, vložiť ho do rúry a zapnúť spomínaný program, ktorý trvá 30 minút. Mastnota a zapečené škvrny sa uvoľnenou parou zmäkčia a potom ich jednoducho utriete handričkou. Pre úplnú účinnosť je potrebné program AquaClean spustiť po každom väčšom pečení.

6) Ďalšie užitočné funkcie a vlastnosti

  • MultiFlow 360°

MultiFlow zaručuje optimálnu cirkuláciu horúceho vzduchu v rúre. Vďaka zaoblenému tvaru rúry HomeMade, sa vzduch rozprestiera po všetkých častiach rúry a zaisťuje, že je jedlo rovnomerne upečené po všetkých stranách, a to aj pri pečení na 5 úrovniach súčasne.

  • Teleskopické rošty

Vďaka teleskopickým roštom sa vám bude oveľa ľahšie manipulovať s plechmi, a to aj pri pečení na viacerých úrovniach. Minulosťou teda budú popáleniny na predlaktí, ktoré by ste si mohli spôsobiť pri vyťahovaní plechov z rúry.

  • Automatické pečenie

Automatické programy vám veľmi uľahčia pečenie. Stačí si na rúre zvoliť jeden z 80 receptov, doplniť hmotnosť jedla a rúra automaticky nastaví všetky parametre, ako je čas či teplota pečenia.

  • HomeMade tvar rúry

Tradičné pece na drevo umožňovali horúcemu vzduchu cirkulovať spôsobom, ktorý umožňoval dosiahnuť ideálnych výsledkov pečenia - chrumkavé zvonku, šťavnaté vo vnútri. Práve týmto tvarom sú inšpirované rúry na pečenie HomeMade.

>> Premýšľate nad kúpou rúry? Pozrite sa na našu ponuku rúr.