Zdravé recepty - Gorenje

Zdravé recepty

Detoxikačný deň

Detoxikačný deň
Použite odšťavovač.

Zloženie

Na 1 pohár šťavy:

  • 8 listov čerstvej kapusty
  • 1 uhorka
  • 1 jablko
  • 1 pomaranč

Príprava

1 Kapustové listy umyte a nakrájajte na väčšie kúsky.
2 Uhorku, jablko a pomaranč umyte a nakrájajte ich na stredne hrubé obdĺžničky.
3 Všetky ingrediencie odšťavte v odšťavovači.
4 Džús nalejte do pohára a ozdobte plátkom pomaranča.

Purple mix

Purple mix
Use press juicer

Zloženie

for 1 glass of juice:

  • 1/2 head red cabbage
  • 1/2 fennel bulb
  • 2 apples
  • 1 stalk celery
  • 1/2 orange

Príprava

1 Wash the cabbage and fennel and cut into larger chunks.
2 Wash the apples, peel the orange, and cut both into large chunks.
3 Wash the celery and cut it into oblong medium thick slices.
4 Press the ingredients in the juicer.
5 Pour the juice into a glass and garnish with a slice of apple.

Pikantný humus

Pikantný humus
Použite mixér.

Zloženie

  • 200 g suchého cícera
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 3 polievkové lyžice citrónovej šťavy
  • 2 polievkové lyžice olivového oleja
  • 2 polievkové lyžice tahini (sezamovej pasty)
  • 100 ml vyvarenej vody z cíceru
  • štipka soli a korenia
  • 1/4 čajovej lyžičky kajenského korenia
  • 1 čajová lyžička horčicových semienok
  • čerstvo nasekaný petržlen

Príprava

1 Cícer namočte do vody na minimálne 20 hodín. Potom ho umyte a uvarte.
2 100 ml vriacej vody si odložte.
3 Uvarený cícer dajte do nádoby mixéra a pridajte vodu.
4 Pridajte cesnak, citrónovú šťavu, olivový olej, tahini, soľ a korenie.
5 Dochuťte kajenským korením.
6 Vyberte si prednastavený program „orechy“.
7 Podávajte studené.
8 Ozdobte sezamovými semienkami a posekaným petržlenom.

Sójová nátierka

Sójová nátierka (Použite mixér)
Použite mixér

Zloženie

  • 300 g sójových bôbov
  • 3 nakladané uhorky
  • 1,5 polievkovej lyžice horčice
  • 1,5 polievkovej lyžice kyslej smotany
  • 1,5 čajovej lyžičky masla
  • 8 polievkových lyžíc olivového oleja
  • 1/2 malej cibule
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 3 polievkové lyžice syru feta
  • 1 dl vody
  • Zväzok petržlenu
  • Soľ, korenie

Príprava

1 Sójové bôby namočte do vody na minimálne 12 hodín. Potom ich umyte a nechajte zovrieť.
2 Po vychladnutí ich vložte do nádoby mixéra.
3 Pridajte všetky ostatné ingrediencie.
4 Dochuťte a pridajte posekaný petržlen.
5 Vyberte si prednastavený program „orechy“.
6 Podávajte s hriankami a syrom alebo šunkou prosciutto.

Sladká pšeničná kaša

Sladká pšeničná kaša
Použite lis na olej

Zloženie

4 porcie:

  • Slnečnicové semienka namočte do vody na minimálne 24 hodín.
  • Pridajte prelisovaný cesnak.
  • Do zmesi nalejte slnečnicový olej a citrónovú šťavu a dochuťte.
  • Pridajte čerstvý alebo sušený petržlen.
  • 100 g pšeničnej kaše (alebo ovsenej kaše)
  • 1 jablko
  • 1 banán
  • 0,5 l jablkového džúsu
  • čajová lyžička škorice
  • štipka vanilkového prášku
  • hrozienka
  • 1 polievková lyžica orechového oleja lisovaného za studena

Príprava

1 Uvarte pšeničnú kašu v jablkovej šťave.
2 Jablko a banán nakrájajte na malé kúsky.
3 Pridajte hrozienka, škoricu a vanilku.
4 Kašu polejte orechovým olejom.
5 Pomiešajte a podávajte ešte teplé.

Olej z tekvicových semienok

Olej z tekvicových semienok
Použite lis na olej

Obsahuje triacylglyceroly a fytosteroly, je bohatý na bielkoviny, minerály, nenasýtené mastné kyseliny a vitamíny A, E, C a K.

Prínosy pre zdravie

  • Zmierňuje problémy so zvýšenou prostatou.
  • Uľahčuje trávenie.
  • Urýchľuje činnosť žalúdka.
  • Podporuje imunitný systém.
  • Má pozitívny vplyv na náladu.
  • Znižuje zlý cholesterol.

Príprava

  • Používajte ho pri príprave omáčok,
  • šalátových dressingov,
  • nátierok,
  • pečiva alebo ním pokvapkajte
  • čokoládu či zmrzlinu.

Starostlivosť o telo

  • Zlepšuje prirodzený vzhľad pokožky.
  • Predchádza vypadávaniu vlasov.
* Uvedený obsah slúži len ako všeobecná informácia. Pred použitím odporúčame poradiť sa s profesionálnym odborníkom na výživu.

Varený pstruh s citrónom, dusená zelenina a zemiaky na masle

Varený pstruh s citrónom, dusená zelenina a zemiaky na masle
Použite stĺpec pary.

Zloženie

Varený pstruh s citrónom

  • 4 čerstvé plátky pstruha
  • Soľ
  • biele korenie
  • 1 polievková lyžica olivového oleja
  • 4 plátky citróna

Dusená zelenina ako príloha

  • 1 cuketa
  • polovica póru
  • 1/4 čerstvej červenej papriky
  • kúsok kalerábu
  • Soľ
  • 1 čajová lyžička kôpru
  • 1 čajová lyžička masla

Zemiaky na masle

  • 4 zemiaky
  • Soľ
  • jedna vetvička rozmarínu
  • 5 dl vody alebo zeleninového bujónu
  • maslo

Príprava

1 Varený pstruh s citrónom (použite hornú misku na dusenie):

Pstruha osoľte a okoreňte, pokvapkajte olejom a poukladajte naň plátky citróna. Pripraveného pstruha vložte do chladničky a zatiaľ si pripravte ostatné jedlá.
2 Dusená zelenina ako príloha (použite strednú misku na dusenie):

Zeleninu očistite a nakrájajte. Odporúčame použiť postup krájania julienne, t. j. nakrájajte zeleninu na kúsky vo veľkosti zápalky. Nakrájajte cuketu na 4-cm dlhé plátky so šírkou 5 mm; kaleráb a papriku nakrájajte na 4-cm dlhé plátky so šírkou 2 mm a pór nakrájajte na 4-cm dlhé a trošku širšie pásiky. Nakrájanú zeleninu vložte do hornej misky s dierkami. Osoľte ju, okoreňte kôprom a obložte kúskami masla.
3 Zemiaky na masle (použite nádobu na vodu):

Zemiaky ošúpte a nakrájajte na väčšie kúsky. Vložte zemiaky do spodnej nádoby bez dierok. Zemiaky osoľte. Rozmarín položte na zemiaky a pridajte 5 dl vody alebo zeleninového bujónu. Keď sú zemiaky uvarené, pridajte maslo.

Príprava a pečenie

Misku s dierkami, v ktorej sa nachádza zelenina, položte na nádobu so zemiakmi. Potom navrch položte najväčšiu misku s dierkami. Rybu vložte do hornej misky a prikryte vekom. Vežu položte na hlboký plech na spodnú mriežku v rúre predhriatej na 155 °C. Pečte 40 minút.

Kura obalené v slanine, knedličky s píniovými orieškami a pórom, medový krém s ovocím

Kura obalené v slanine, knedličky s píniovými orieškami a pórom, medový krém s ovocím
Použite stĺpec pary.

Zloženie

Kura obalené v slanine

  • 1 veľký kus kuracích pŕs bez kosti
  • soľ, biele korenie
  • 1 veľká mrkva
  • 2 polievkové lyžice kyslej smotany
  • 1 polievková lyžica suchého bieleho vína
  • štipka majoránu
  • 8 plátkov údenej slaniny
  • bujón

Knedličky s píniovými orieškami a pórom

  • 10 dkg múky
  • 1 čajová lyžička oleja
  • 75 cl vody
  • 2 polievkové lyžice píniových orieškov
  • 1 pór
  • 1 polievková lyžica masla
  • Soľ
  • 10 dkg syru cottage
  • 1 vajce

Medový krém s ovocím

  • 2 polievkové lyžice medu z poľných kvetov
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 2 žĺtky
  • 1 celé vajce
  • 2 dl vysokopercentnej smotany
  • 2 zavárané broskyne
  • 8 zaváraných višní

Príprava

1 Kura obalené v slanine (použite nádobu s vodou):

Kuracie prsia rozrežte po dĺžke a narežte mäso na tenké rezne. Mäso obaľte do potravinárskej fólie a naklepte, aby boli rezne rovnako hrubé. Vytvarujte ich do obdĺžnikov a ochuťte soľou a korením. Zvyšky mäsa nakrájajte na jemné plátky a zmiešajte ho s nastrúhanou mrkvou, smotanou, vínom, majoránom a soľou do krémovej pasty. Pastu rovnomerne rozotrite na kuracie rezne a zrolujte ich do závitkov. Závitky obaľte slaninou, zabaľte ich do potravinárskej fólie a zaviažte. Poukladajte ich do spodnej misky bez dierok. Polejte ich vodou alebo bujónom.
2 Knedličky s píniovými orieškami a pórom (použite strednú misku na dusenie):

Z múky, oleja a vody vytvorte cesto. Pre väčšie pohodlie použite elektrický mixér. Cesto je hotové vtedy, keď sa dá vytvarovať do mäkkého bochníka. Pridajte olej a nechajte ho 20 minút odležať na tanieri. V panvici opražte píniové oriešky bez pridania tuku. Potom pridajte maslo a nakrájaný pór. Restujte, až kým pór nezmäkne. Vložte zmes do misky. Pridajte syr cottage a zamiešajte. Potom pridajte vajce a osoľte. Cesto jemne vyvaľkajte a rozotrite naň plnku. Vytvarujte knedličky tak, aby neboli hrubšie ako 5 cm. Knedličky obaľte do syrového zábalu a varte v strednej miske na dusenie s dierkami.
3 Medový krém s ovocím (použite hornú misku na dusenie):

Vymastite šesť malých formičiek na pečenie maslom. Med, vanilkový cukor a dve žĺtka spolu vyšľahajte. Pridajte jedno celé vajce a vyšľahajte do peny. Pridajte vysokopercentnú smotanu a znovu premiešajte. Broskyne najemno nakrájané na kocky a celé višne poukladajte na spodok formičiek. Zmes vylejte na ovocie, prikryte hliníkovou fóliou a formičky naukladajte na hornú misku na dusenie.

Príprava a pečenie

Misky naukladajte do veže. Vežu položte na hlboký plech na spodnú mriežku v rúre predhriatej na 165 °C. Pečte 60 minút.
Detoxikačný deň
Purple mix
Pikantný humus
Sójová nátierka
Sladká pšeničná kaša
Olej z tekvicových semienok
Varený pstruh s citrónom, dusená zelenina a zemiaky na masle
Kura obalené v slanine, knedličky s píniovými orieškami a pórom, medový krém s ovocím