Rýchla a jednoduchá cesta k zdravým jedlám - Gorenje

Rýchla a jednoduchá cesta k zdravým jedlám

„Kyslá smotana“ bez smotany

Šalátový dressing z kyslej smotany, krémová omáčka alebo krémový základ ... Je mnoho jedál, ktoré si bez smotany nevieme predstaviť. Je to však možné. Vyskúšajte tento trik, aby ste sa tak vyhli živočíšnym tukom a zároveň udržali zamatovú štruktúru jedla. Namiesto smotany si pripravte rýchly dressing na šalát s mletými kešu orieškami.

Ingrediencie:

  • 1 šálka kešu orieškov (čerstvých a nesolených) 
  • ¼ ČL soli
  • 1-2 ČL jablkového octu
  • šťava z malého citróna

Príprava:

Ingrediencie rozmixujte v mixéri a pred podávaním nechajte zmes vychladnúť.

Mliečne výrobky bez obsahu mlieka

Leto bez zmrzliny? Nie, ďakujem! Aj keď usilovne dodržiavate pravidlá vegánskej stravy, je skutočne ťažké len tak vyškrtnúť zo zoznamu najobľúbenejší dezert. Dobrou správou je, že už nemusíte. Stačí, že si ju pripravíte iným spôsobom – na základe mrazených banánov. 

Ingrediencie:

  • 3 banány, pokrájané a zmrazené
  • 1/3 šálky rastlinného mlieka (napr. ryžové alebo mandľové mlieko)
  • ½ ČL vanilkového extraktu
  • 2 PL kakaa

Príprava:

Kúsky mrazených banánov a ostatné ingrediencie rozmixujte v mixéri. AK chcete, príchuť zmrzliny môžete zmeniť a namiesto kakaa použiť ovocie.

Bezlepkové vegánske cesto na pečivo

Sladké koláče, slané koláče, veľké koláče, malé koláčiky, obrátené koláče... Je mnoho spôsobov, ako ich pripraviť, s plnkami podľa vlastnej chuti a na rôzne účely, ale pripraviť koláč tak, aby sme sa vyhli živočíšnym bielkovinám a lepku, môže byť náročné. Nasledujúci tip značne zjednoduší váš zážitok z pečenia. Vašou jedinou úlohou je vymyslieť plnku.

Ingrediencie:

  • ¾ šálky ryžovej múky
  • ½ šálky mandľového prášku
  • 3 PL kukuričného škrobu
  • 2 PL droždia 
  • ½ ČL pomletých ľanových semienok
  • ½ ČL soli
  • 5 PL rastlinného masla (napríklad kokosového masla)
  • 3 PL studenej vody

Príprava:

Všetky ingrediencie spolu zmiešajte, pri čom do nich postupne pridávajte tuk. Poriadne cesto vymieste a dajte ho na polhodinu do chladničky. Rovnomerne ním vysteľte plech na pečenie, pridajte plnku a dajte piecť.

Cícerová šľahačka

Koláče, zmrzlina, ovocné poháre... Dozdobte ich šľahačkou. Ak nie ste priaznivcom vegánstva, toto určite prebudí vaše chuťové poháriky. Ak však nedáte dopustiť na stravu bez obsahu živočíšnych bielkovín, s radosťou vám prinášame správu, že si stále môžete vychutnať šľahačku. Skúste tento jednoduchý trik a oslaďte si svoje vegánske dezerty.

Ingrediencie:

  • 2 šálky zvyšnej vody z konzervovaného cícera
  • 2 ČL vanilkového extraktu
  • 1 šálka cukru

Príprava:

Všetky ingrediencie vyšľahajte do nadýchaného krému a nechajte vychladnúť.