Tradičné Vianoce s vôňou - Gorenje
Streda, 3. December 2014, Bratislava

Tradičné Vianoce s vôňou

Tradičné Vianoce s vôňou
Vianoce už klopú na dvere a vy ste ešte nezačali s veľkým pečením? Len žiadnu paniku, dnes už nie je trendom sa popri tom celom vianočnom zhone okolo stresovať ešte aj kvôli pečeniu. Vytipujte si zopár chutných druhov vianočného pečiva, ktoré pripravíte a venujte sa domácej pohode s rodinou. I tu platí, menej je niekedy viac. Prvú priečku zoznamu obsadzujú tradičné zdobené medovníčky, ktoré navyše krásne rozvoňajú celú domácnosť a vytvoria tú pravú vianočnú atmosféru. Ich zdobenie môže byť veľká výzva a zábava nielen pre vás či ostatných členov rodiny, ale najmä pre deti.

Čo budeme potrebovať na prípravu cca. 100 ks tradičných medovníkov?

  • 800 g hladkej múky (T-650)
  • 200 g medu
  • 300 g práškového cukru
  • 100 g tuku Hera
  • 3 vajcia
  • 2 kávové lyžičky jedlej sódy
  • 1 kávová lyžička perníkového korenia

Postup:

Preosiate suroviny – múku, cukor, koreniny a sódu dáme do misky, pričom malú časť si odložíme bokom. Na sporáku rozpustíme tuk, pridáme med a v samostatnom hrnčeku rozšľaháme vajcia. Všetko zmiešame a vypracujeme cesto. Malo by byť hladké a nie príliš tuhé. Cesto na noc odložíme a dôkladne zakryjeme. Na druhý deň ho vaľkáme na hrúbku cca 3 až 4 mm, pričom používame odloženú časť múky a následne vykrajujeme jednotlivé tvary. Ukladáme ich na vymastený plech s dostatočnými medzerami medzi sebou. Pred pečením ich ešte potrieme rozšľahaným vajíčkom a krátko pečieme vo vyhriatej rúre na teplote 125°C. Správne upečený medovník je ľahký a vysoký a po rozlomení má zlatistú farbu.

Chytré rady pre domáce pečenie

Pri pečení používame zásadne iba preosiatu hladkú múku, čerstvé vajcia, tekutý med a cez sitko preosejeme aj zomleté koreniny a jedlú sódu. Nikdy nepoužívame všetku múku naraz, ale pridávame ju postupne, aby sme dosiahli správnu hustotu pripravovaného cesta. Medovníky možno upiecť veľmi rýchlo, potrebujú iba okolo 8 až 10 minút v rúre. Aby vám neprihoreli a nezískali nepríjemnú horkastú chuť, často ich počas pečenia kontrolujte pohľadom.

Ako po veľkom vianočnom pečení rúru správne očistiť?

Pred začiatkom čistenia odpojte spotrebič zo zásuvky a nechajte ho vychladnúť. Predný kryt rúry čistite výlučne tekutými čistiacimi prostriedkami bez abrazívnych častíc. Na tento hladký povrch používajte suchú jemnú handričku. Na záver predný kryt opláchnite vodou. Na čistenie krytu vyrobeného z nehrdzavejúcej ocele použite iba mydlovú vodu a mäkkú špongiu. Hliníkové povrchy vyčistíte bez akéhokoľvek poškodenia špeciálnymi čistiacimi prostriedkami určenými na tento účel.

Vnútro rúry čistite pomocou špeciálnych čistiacich prostriedkov, ktoré zvládnu odstrániť aj silné mastnoty a pripáleniny. Pozor, vonkajšie povrchy by sa nemali dostať do kontaktu s týmito prostriedkami, inak môže dôjsť k ich poškodeniu.

Rúru však možno vyčistiť aj bez použitia „chémie“ a podporiť tak ekologické správanie. Čistenie bez toho aby ste pohli čo i len palcom umožňuje pyrolytická rúra gorenje BOP8858AX s využiteľným objemom 60 litrov a s dotykovým elektronickým ovládaním. Medzi programami, ktoré ponúka, nájdete samočistiaci program pyrolýzy. Ten pôsobením vysokých teplôt v rúre doslova spáli všetky nečistoty na popol a vy sa zatiaľ môžete venovať oddychu a jedeniu pečených gaštanov, ktoré ste si kúpili počas prechádzky s rodinou.

Všeobecné informácie o skupine Gorenje

Skupina Gorenje je jedným z popredných európskych výrobcov domácich spotrebičov s viac ako 60-ročnou históriou. Všetky domáce spotrebiče sú založené na inovatívnych technológiách, dizajne a energetickej úspornosti. Do skupiny Gorenje patria značky Gorenje, Asko, Atag, Pelgrim, Upo, Mora, Etna a Körting. Spotrebiče vyrábané pod týmito značkami zvyšujú kvalitu života užívateľov až v deväťdesiatich krajinách sveta.
 
Hlavnou oblasťou podnikania skupiny Gorenje je segment domácností, ktorý zahŕňa výrobu veľkých a malých domácich spotrebičov, kúrenia, vetrania a klimatizácie a rôznych služieb súvisiacich s domácnosťou, vrátane dizajnu.

Spoločnosť Gorenje má sídlo v Slovinsku, pričom je zo všetkých slovinských spoločností najviac orientovaná na zahraničné trhy. Až 95% jej produkcie smeruje na export. V roku 2012 pre skupinu Gorenje pracovalo 10.895 zamestnancov, ktorí vytvorili celkový obrat vo výške 1,26 mld. eur.

Kontakt pre médiá

Katarína Weberová
Key Communications, s. r. o.
mobil: +421 948 636 393
e-mail: katarina.weberova@keycommunications.sk