Štvrtok, 23. Október 2014, Bratislava

Tipy ako sa starať o sklokeramické varné dosky

Tipy ako sa starať o sklokeramické varné dosky
Majú dokonale rovný a hladký povrch a stali sa bežnou súčasťou vybavenia súčasných kuchýň. Sú ekonomicky efektívne, pretože dokážu znížiť spotrebu energie. Navyše, disponujú množstvom užitočných funkcií. Reč je o sklokeramických varných doskách. Denne sú dejiskom kuchynských drám, počas ktorých sa ich povrch zašpiní, pripečú sa naň zvyšky jedla a pod. Je preto užitočné poznať pár trikov, ako sklokeramické varné dosky správne čistiť a udržiavať. Predídete tak nežiaducemu poškodeniu či poškriabaniu povrchu.

Aké čistiace prostriedky použiť?

Pri výbere čistiacich prostriedkov sa vyhnite tým s obsahom drobných abrazívnych častíc. Tie môžu povrch nenávratne poškriabať. Používajte prípravky špeciálne určené na čistenie sklokeramických varných dosiek.
Okrem vyčistenia vytvoria na povrchu dosky ochrannú vrstvu, ktorá zvyšuje odolnosť proti znečisteniu. Prípravky nikdy nenanášajte pomocou drsnej strany špongie či oceľovou drôtenkou. Škvrny od vodného kameňa môžete odstrániť pomocou jemného roztoku z octu a vody. Nepoužívajte ho však na čistenie rámika. Silné škvrny a nepoddajné či spálené zvyšky jedál odstránite škrabkou určenou na čistenie sklokeramického povrchu.

Ako používať škrabku?

Základom manipulácie je uchopenie škrabky v správnom uhle (45 až 60°). Určite sa vyhnite kolmému pritláčaniu alebo pritláčaniu hrán škrabky k povrchu. Jemne zatlačte škrabkou na sklo a jej posúvaním opatrne odstráňte nečistoty z povrchu. Pozor na plastové časti či rukoväť škrabky, nesmú prísť do kontaktu s horúcou varnou zónou.

Ďalšie tipy

  • Po každom použití sklokeramickej dosky treba počkať, kým panel vychladne, následne z neho očistiť zvyšky z varenia, ale aj prach, prípadne iné častice. Taktiež treba očistiť vonkajšie dno riadu.
  • Cukor a cukrové pokrmy treba odstrániť zo sklokeramického povrchu čo najskôr, aj keď sú varné zóny horúce. Môžu totiž trvalo poškodiť povrch.
  • Variť v hliníkových či medených riadoch nie je na sklokeramickej varnej doske vhodné.
  • Neodstrániteľné znečistenia povrchu prekážajú iba svojím vzhľadom. Nemajú vplyv na funkčnosť varnej dosky.

Tip na sklokeramickú varnú dosku

Medzi výhody sklokeramickej varnej dosky gorenje ECT620AC patria, okrem jednoduchej údržby, aj špeciálne funkcie:

  • BoilControl - automatický systém, ktorý dočasne upravuje výstupný výkon varnej zóny, aby nedošlo k vykypeniu alebo rozvareniu jedla
  • StopGo - dočasné pozastavenie procesu varenia v nečakaných situáciách bez straty existujúcich nastavení
  • StayWarm - udržiavanie jedla v teple pri vhodnej teplote
  • Bezpečnostná zámka – bráni deťom zmeniť alebo nastaviť parametre na varnej platni. Taktiež zaručuje ochranu pred náhodným zapnutím.

Všeobecné informácie o skupine Gorenje

Skupina Gorenje je jedným z popredných európskych výrobcov domácich spotrebičov s viac ako 60-ročnou históriou. Všetky domáce spotrebiče sú založené na inovatívnych technológiách, dizajne a energetickej úspornosti. Do skupiny Gorenje patria značky Gorenje, Asko, Atag, Pelgrim, Upo, Mora, Etna a Körting. Spotrebiče vyrábané pod týmito značkami zvyšujú kvalitu života užívateľov až v deväťdesiatich krajinách sveta.

Hlavnou oblasťou podnikania skupiny Gorenje je segment domácností, ktorý zahŕňa výrobu veľkých a malých domácich spotrebičov, kúrenia, vetrania a klimatizácie a rôznych služieb súvisiacich s domácnosťou, vrátane dizajnu.

Spoločnosť Gorenje má sídlo v Slovinsku, pričom je zo všetkých slovinských spoločností najviac orientovaná na zahraničné trhy. Až 95% jej produkcie smeruje na export. V roku 2012 pre skupinu Gorenje pracovalo 10.895 zamestnancov, ktorí vytvorili celkový obrat vo výške 1,26 mld. eur.

Kontakt pre médiá

Katarína Weberová
Key Communications, s. r. o.
mobil: +421 948 636 393
e-mail: katarina.weberova@keycommunications.sk