Prsia z mladého kuraťa s mozzarellovou plnkou, bazalkovým rizotom a bielou paradajkovou omáčkou

Ingrediencie na 20 porcií

    Kuracie prsia s mozzarellovou plnkou
    • 80 g na jemno pokrájanej šalotky
    • 10 g na jemno nasekaného cesnaku
    • 20 g masla
    • 400 g syru mozzarella, nakrájaného na kocky
    • 120 g syru cottage 
    • 120 g bieleho chleba bez kôrky
    • 40 g bazalky, soli, korenia
    • 20 kuracích pŕs bez kosti (160 g každé) s kožou
    • Soľ, čerstvo namleté korenie
    • Olej na pečenie
    Biela paradajková omáčka
    • 10 paradajok nakrájaných na kocky
    • 1  strúčik cesnaku
    • 1 vetvička estragónu
    • 5 lístkov bazalky
    • Tymián, rozmarín
    • Estragónový ocot
    • Soľ, korenie, štipka cukru
    • 10 g kukuričného škrobu, voda
    • 50 g studeného masla
    • 1 dl panenského olivového oleja
    • Kajenské korenie
    Bazalkové rizoto
    • 1 polievková lyžica masla
    • 1 najemno nakrájaná šalotka
    • ½ strúčika cesnaku
    • 200 g guľatozrnnej ryže
    • 1 dl bieleho vína
    • 6 dl slepačieho alebo zeleninového bujónu
    • 60 g masla
    • 30 g parmezánu
    • 2 polievkové lyžice pesta
    • 1 polievková lyžica šľahačky

    Príprava

    Kuracie prsia s mozzarellovou plnkou
    Šalotky a cesnak jemne opražte na masle. Nechajte vychladnúť a zmiešajte so syrom cottage a kockami mozzarelly.  Nakrájajte chlieb na malé kocky, lístky bazalky nasekajte a obidve ingrediencie pridajte do zmesi.  Zmes ochuťte soľou a korením a rozmixujte v kuchynskom robote.
    Naplňte kuracie prsia zmesou a každý kúsok položte na alobal potretý maslom.  Poskladajte alobal do tvaru lodičky.  Kuracie prsia potrite olejom a pečte 20 minút v rúre predhriatej na na 175°C.
    Biela paradajková omáčka
    Paradajky, cesnak, estragón, bazalku, tymián, rozmarín, estragónový ocot, soľ, korenie a štipku cukru vložte do mixéra a poriadne rozmixujte.  Do sitka položeného navrchu prázdneho hrnca položte utierku a rozmixovanú zmes vložte do nej.  Nechajte pár hodín odkvapkať.
    Keď sa omáčka scedí, ohrejte ju a zahustite ju pridaním kukuričného škrobu zmiešaného s trochou vody.  Pred podávaním rýchlo priveďte omáčku do varu a zmiešajte ju so studeným maslom a olivovým olejom s použitím tyčového mixéra. V prípade potreby dosoľte a ochuťte kajenským korením.
    Bazalkové rizoto
    Nakrájanú šalotku a cesnak jemne opražte na masle. Pridajte ryžu a ľahko smažte do sklovita.  Pridajte víno a trochu bujónu. Hneď, ako ryža nasiakne tekutinu, pridajte viac bujónu.  Za stáleho miešania pokračujte s dolievaním bujónu, kým ryža nebude hotová.  Odstavte z ohňa a vmiešajte maslo a nastrúhaný parmezán.  Pred podávaním do rizota zamiešajte pesto a zjemnite ho pridaním šľahačky.

    Servírovanie

    Taniere zohrejte. Do stredu taniera naberte rizoto. Na vrch rizota položte plnené kuracie prsia a pridajte bielu paradajkovú omáčku.

    Náš šéfkuchár Andrej Kuhar, ocenený 6 Michelinskými hviezdami, bude návštevníkov stánku Gorenje na IFA 2016 rozmaznávať svojimi kulinárskymi špecialitami.