Suflé zo šťuky s estragónovou omáčkou

Ingrediencie na 4 porcie

Suflé zo šťuky
  • 150 g filé zo šťuky
  • 50 g filé z ostrieža
  • Soľ
  • Tabasco
  • 180 g smotany
  • 2 cl suchého Sherry
  • Šťava z citróna
  • 1 polievková lyžica šľahačky
Estragónová omáčka
  • 2 na jemno nakrájané šalotky
  • 1 polievková lyžica masla
  • 1 dl bieleho vína
  • 2 dl rybacieho bujónu (alebo jemný slepačí bujón)
  • 3 dl smotany
  • Štipka cukru
  • Soľ, čerstvo namleté korenie
  • Šťava z citróna
  • 2 polievkové lyžice nasekaného čerstvého estragónu (alebo 1 čajová lyžička sušeného estragónu)

Príprava

Suflé zo šťuky

4 formy na suflé potrite maslom a dajte ich do chladničky.

Filé zo šťuky a ostrieža nakrájajte na rezančeky a dajte ich na pár minút do mrazničky. Vložte do nej tiež smotanu. Je dôležité, aby ste všetky ingrediencie poriadne schladili.

Keď sú ryby schladené, dajte ich do mixéra, pridajte soľ a trochu vychladenej smotany. Mixujte a pritom postupne pridávajte smotanu. Pokračujte v mixovaní, až kým nie je zmes hladká a nezačne sa lesknúť.

Pridajte šľahačku, tabasco, suché sherry a šťavu z citróna. Dochuťte soľou a zmes rozdeľte do vymastených foriem na suflé. Formičky položte na plech s horúcou vodou (max. 2 cm vody). Pečte 10 až 12 minút v rúre predhriatej na 180°C.

Estragónová omáčka

Nakrájané šalotky jemne opražte na roztopenom masle, pridajte biele víno a priveďte k varu, potom pridajte rybací bujón. Znovu ohrejte a pridajte smotanu. Priveďte k varu a nechajte vrieť asi 10 minút.  Omáčku nechajte speniť pomocou tyčového mixéra, dochuťte soľou, štipkou cukru a nakrájaným estragónom.


Náš šéfkuchár Andrej Kuhar, ocenený 6 Michelinskými hviezdami, bude návštevníkov stánku Gorenje na IFA 2016 rozmaznávať svojimi kulinárskymi špecialitami.