Penová hríbová polievka s hrebenatkami a vanilkovým olejom - Gorenje

Penová hríbová polievka s hrebenatkami a vanilkovým olejom

Ingrediencie na 4 porcie

  • 50 g sušených hríbov
  • 1 šalotka
  • 1 cibuľka fenikla
  • 1 pór 
  • Olivový olej
  • 50 ml koňaku
  • 1,2 l slepačieho bujónu
  • 250 ml smotany
  • 4 čerstvé hrebenatky
  • 50 ml olivového oleja
  • 1 vanilkový struk
  • 2 čerstvé hríby nakrájané na kúsky s hrúbkou ½ cm
  • 1 polievková lyžica šľahačky zmiešaná s 2 kvapkami pomarančového sirupu

Príprava

Suché hríby namočte do 2 000 ml studenej vody na 15 minút. Hríby sceďte a vodu, v ktorej boli namočené, si nechajte na neskôr. Šalotky a fenikel nakrájajte na tenké plátky. Bielu časť póru nakrájajte na na ½ cm plátky.
Olivový olej zohrejte v hrnci, pridajte nakrájanú zeleninu, chvíľu restujte a dolejte vodu, v ktorej boli namočené hríby. 
Varte, kým sa všetka tekutina neodparí.  Potom pridajte koňak, slepačí vývar, smotanu a namočené hríby.  Varte na strednom plameni približne 20 minút.  Potom polievku nalejte do sklenenej nádoby mixéra a jemne rozmixujte.  Polievku sceďte cez sitko a dochuťte soľou a bielym korením.
Kým sa polievka varí, pripravte si vanilkový olej. Vanilkový struk prerežte po dĺžke a nožíkom zoškrabte semienka. Semienka pridajte do 50 ml olivového oleja. Zmes vanilky a oleja zohrejte na 45 °C a odložte bokom. 
Mäso hrebenatky opláchnite pod tečúcou vodou a osušte ho papierovou utierkou. Potrite ho olivovým olejom a opečte z oboch strán v horúcej liatinovej panvici (1 minúta na jednu stranu).  Dochuťte soľou a korením.

Servírovanie

Polievku speňte pomocou tyčového mixéra a rozdeľte do 4 teplých tanierov. Pridajte hrebenatky a čerstvé hríby. Polievku ozdobte šľahačkou s pomarančovým sirupom a pokvapkajte vanilkovým olejom. 

Náš šéfkuchár Andrej Kuhar, ocenený 6 Michelinskými hviezdami, bude návštevníkov stánku Gorenje na IFA 2016 rozmaznávať svojimi kulinárskymi špecialitami.