Karfiolová polievka s olivovými crostini - Gorenje

Karfiolová polievka s olivovými crostini

Ingrediencie na 6 porcií

Karfiolová polievka
  • 3 na jemno pokrájané šalotky
  • 1 polievková lyžica masla
  • 1 vetvička tymiánu
  • 500 g karfiolu, umytého a nakrájaného na menšie kocky
  • 500 ml slepačieho alebo zeleninového bujónu
  • 300 ml smotany
  • 100 ml bieleho vína (suchý rízling)
  • 100 g creme fraiche alebo kyslej smotany
  • 50 ml Noilly Prat (vermut)
  • 50 ml bieleho portského vína
  • Šťava z  ½ citróna
  • Niekoľko čerstvo nastrúhaných muškátových orieškov
  • Soľ, čerstvo namleté biele korenie
  • 6 polievkových lyžíc šľahačky na servírovanie
Olivové crostini
  • 12 plátkov deň starého chleba alebo hrianky
  • ½ strúčika cesnaku, na jemno nasekaného
  • 3 polievkové lyžice mandľových lupienkov
  • 3 polievkové lyžice nakrájaných zelených olív
  • 1 polievková lyžica sušených paradajok
  • 2 polievkové lyžice olivového oleja
  • 1 vetvička tymiánu (opražená na olivovom oleji)

Príprava

Karfiolová polievka

Nakrájanú šalotku jemne opražte na rozpustenom masle, nechajte vychladnúť a zmiešajte s ostatnými ingredienciami (okrem šťavy z citróna, bieleho korenia a muškátových orieškov). Umiestnite ich do vákuového vrecka a varte vo variči Sous vide pri teplote 75 °C približne 65 minút.  Vyberte vetvičku tymiánu a jemne rozmixujte s tyčovým mixérom.  Pridajte korenie: soľ, biele korenie, muškátový oriešok a citrónovú šťávu. 

Olivové crostini

Krajce chleba upečte v hriankovači alebo na malej panvičke bez tuku.

Servírovanie

Polievku zohrejte a naberte ju do teplých hlbokých tanierov. Pridajte šľahačku (1 polievkovú lyžicu na každý tanier) a nakoniec pridajte olivové crostini nakrájané na menšie kocky. Ozdobte opraženou vetvičkou tymiánu, pokvapkajte olivovým olejom a hneď podávajte.

Náš šéfkuchár Andrej Kuhar, ocenený 6 Michelinskými hviezdami, bude návštevníkov stánku Gorenje na IFA 2016 rozmaznávať svojimi kulinárskymi špecialitami.